o-hypotekach.sk

Oplatí sa hypotéka

Bývanie je jednou zo základných potrieb človeka. Osamostatnenie znamená opustiť rodičovské hniezdo a možnosti sú spravidla dve - bývať v prenájme alebo vo vlastnom aj za cenu hypotéky. Nakoľko hypotéka je dlhodobým záväzkom je potrebné sa rozhodnuť zodpovedne a nie iba emociálne
Zodpovedné rozhodnutia sa robia na základe zodpovedania otázok súvisiacích s problematikou. Skúsme teda nájsť odpovede na niektoré otázky:

  • Prečo chcem bývať sám?
  • Aké bývanie chcem - dočasné či dlhodobé?
  • Koľko ma bude mesačne stáť prenájom?
  • Koľko ma bude stáť bývanie na hypotéku?

Prečo bývať sám

Dôvody prečo bývať sám môžu byť na emocionálnej alebo racionálnej úrovni a súvisia s vnútornou potrebou osamostatniť sa, potrebou dokázať sebe prípadne okoliu sebestačnosť, úmysel spoločného života s partnerom či založenia rodiny. Často je potreba bývania spojená aj s prácou, za ktorou sa treba resp. oplatí presťahovať. 
Pokiaľ ide o dokazovanie niečoho sebe či niekomu tak na to postačí aj prenájom. Je rovnakým záväzkom ako hypotéka - kým platíte tak bývate a keď prestanete platiť prestanete bývať :o)
Ak je nadobudnutie nehnuteľnosti racionálnou a opostatnou voľbou tak sa povenujte aj ďalším otázkam.

Dočasné či dlhodobé bývanie

Dočasným bývaním môže byť prvé bývanie v podobe menšieho bytu. To stačí na prespávanie počas pracovného týždňa, spoznávanie seba samého ako aj svojho potenciálneho partnera. 
Dlhodobé bývanie je zväčša výmenou menšieho bývania za väčšie, ale stále častejším zámerom je aj investícia do nehnuteľnosti aj za cenu hypotéky s vedomím, že splátka hypotéky sa bude splácať z prenájmu. 
Takže aký je úmysel?

Cena prenájmu a šetrenie

Ak sa pozrieme 20 rokov späť tak mesačné príjmi boli na úrovni cca 100€ a prenájom bytu bol cca 50€. Dnešné príjmi v tom istom regióne sú okolo 800€ a prenájom porovnateľnej nehnuteľnosti je cca 500€. 
Na prvý pohľad vidieť rozdiel v pomere "príjem vs. prenájom". Ak sa na to však pozrieme tak, že by sme si pred 20 rokmi vzali hypotéku a mesačná splátka, vzhľadom k vtedajším cenám nehnuteľností by bola na úrovní cca 40€ tak dnes by sme sa na takej mesačnej splátke iba usmievali lebo v prípade, že by sme šetrili 40€ mesačne tak by nasporená suma za 20 rokov bola možno na úrovni 20.000€ a to by mohlo predstavovať vzhľadom k nášmu príkladu tak cca 20% kúpnej ceny... K bývaniu by sme sa pravdepodobne nedostali alebo iba za predpokladu, že by sme stále šetrili viac peňazí prípadne vďaka dedičstvu, ktoré by asi pri tejto voľbe bolo veľmi pravdepodobné. :o))
Položme si otázku: Je cesta prenájmu a šetrenia cestou, ktorá rieši situáciu?
Prípadne sa zamyslime: Aká bude cena prenájmu o 20 rokov a o koľko viac si bude možné odkladať?

Bývanie na hypotéku

Hypotéka ako nástroj na získanie bývania je najčastejšie kritizovaná z dôvodu vysokého preplatenie. Ak za 30 rokov trvania úverového vzťahu na hypotéke zaplatíme násobok požičanej sumy zdá sa to veľa.
Pozrime sa na to z pozhľadu spomenutého v predchádzajúcom odstavci. Pripusťme, že inflácia bude z hľadiska najbližších 20 rokov iba taká, aká bola za posledných 20 rokov... Dnes budeme na hypotéke platiť spomínaných cca 500€ a táto splátka +/- bude po dobu 20 rokov. Zaplatíme tak cca 120.000€ a mali by sme zaplatiť ešte 60.000€ lebo ide o úver na 30 rokov. Ak by však o 20 rokov príjem vzrástol ako to bolo v minulosti (možno to očakávať aj keď s inou menou) tak príjem bude namiesto 800€ cca 4.000€.
Teraz si môžeme položiť otázku: Nakoľko bude splátka 500€ zaťažujúca pri príjme 4.000€?
A hneď si môžeme položiť aj otázky: Aká asi bude hodnota (cena) nehnuteľností o 20 rokov ak sa zmení hodnota peňazí? Narastie tiež tak ako tomu bolo za posledných 20 rokov?
Poslednou otázkou by mohla byť: Kedy je ten správny čas na hypotéku?

Záver

Jediný dôvod (okrem snahy niečo sebe/niekomu niečo dokazovať), prečo v prípade, že nemáme hotovosť na bývanie si nevziať hypotéku je dôvod emocionálny - dôvod vzdoru a nesúhlasu so systémom. Nemusíme so systémom súhlasiť... Otázne je, či sa tým vyrieši naša otázka bývania.

Ak ste našli na všetky otázky odpovede je predpoklad, že bývanie na hypotéku bude racionálne rozhodnutie. Teraz stačí vyplniť formulár "Efiktívne na hypotéku" a s ostatným Vám bezplatne pomôžeme.